سید ابراهیم قدسی؛ مهدی بی نیاز
چکیده
چکیده
جرائم مربوط به صوت و تصویر بهویژه در زمینهی عفت و اخلاق عمومی، بهعنوان یک عمل ناپسند اجتماعی و فرهنگی همیشه به نوعی مبتلی به تمام جوامع بوده است. در ایران نیز با توجه به صراحت قرآن کریم مبنی بر حفظ عفت و اخلاق عمومی و وجود روایات فراوان در این رابطه، سعی در جرم شناختن اینگونه اعمال شده است. به دلیل اهمیت موضوع قبل ...
بیشتر
چکیده
جرائم مربوط به صوت و تصویر بهویژه در زمینهی عفت و اخلاق عمومی، بهعنوان یک عمل ناپسند اجتماعی و فرهنگی همیشه به نوعی مبتلی به تمام جوامع بوده است. در ایران نیز با توجه به صراحت قرآن کریم مبنی بر حفظ عفت و اخلاق عمومی و وجود روایات فراوان در این رابطه، سعی در جرم شناختن اینگونه اعمال شده است. به دلیل اهمیت موضوع قبل و بعد از انقلاب نسبت به آن جرمانگاری شده است. علیرغم این که حفظ عفت و اخلاق عمومی در همه زمانها به ویژه برای افراد مسلمان حائز اهمیت بوده؛ ولی به دلایل گوناگون برخی افراد از طرق مختلف اقدام به تخریب و خدشهدار کردن این نهاد مقدس میکنند. مهمترین و عمدهترین ابزاری که مستمسک اینگونه افراد قرار گرفته، استفاده از نوار و فیلمهای مبتذل و مستهجن میباشد که در مقررات موجود نسبت به جرمانگاری آن سکوت اختیار شده است. در قوانین جاری کشور دو مصویه وجود دارد، که مادهی 640 قانون مجازات اسلامی مصوب 02/03/1375 و قانون نحوهی مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت غیرمجاز میکنند مصوب 16/10/1386 میباشد. از آنجایی که ظاهراً میان آن دو تعارض به چشم میخورد و مانع رسیدن به اهداف قانونگذار در جرمانگاری جرائم صوتی و تصویری میشود در این مقاله ابتدا به تجزیه و تحلیل قوانین و مقررات حاکم بر این نوع فعالیتها و احراز اینکه میان آنها هیچگونه تعارضی وجود ندارد و سپس غنا و احکام آن، حکم تصویر و نگهداری آثار سمعی و بصری مبتذل و مستهجن در فقه اسلامی، پرداخته میشود.
سید ابراهیم قدسی؛ سید ابراهیم قدسی؛ یاسر یحییزاده
چکیده
چکیده
حکم اصلی و اولی قتل عمد، قصاص است. یکی از استثنائات این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر است. در فقه و حقوق کیفری ایران این موضوع مورد عنایت قرار گرفته است و مادهی 220 قانون مجازات اسلامی به صراحت پدر و جد پدری را معاف از قصاص دانسته است. اینکه آیا این حکم مختص به پدر و جد پدری است و یا مادر را نیز در بر میگیرد محل اشکال و اختلاف است. ...
بیشتر
چکیده
حکم اصلی و اولی قتل عمد، قصاص است. یکی از استثنائات این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر است. در فقه و حقوق کیفری ایران این موضوع مورد عنایت قرار گرفته است و مادهی 220 قانون مجازات اسلامی به صراحت پدر و جد پدری را معاف از قصاص دانسته است. اینکه آیا این حکم مختص به پدر و جد پدری است و یا مادر را نیز در بر میگیرد محل اشکال و اختلاف است. در حقوق کیفری ایران ارکان تشکیل دهندهی این نهاد عنصر قانونی، مادی و معنوی است. در خصوص مبانی حکم معافیت پدر از قصاص دو نظر مختلف وجود دارد که استدلال گروه موافقین به معافیت قویتر و مستدلتر میباشد.
در فقه امامیه برای معافیت پدر از قصاص در قتل عمدی فرزند به ادلهی الف) کتاب ب) روایات ج) کلمات فقها استناد شده است و در این خصوص اتفاقنظر وجود دارد. اینکه آیا جد پدری و مادر نیز به حکم معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند ملحق میشوند یا خیر؟ میان فقها اختلافنظر وجود دارد اکثریت قریب به اتفاق فقها الحاق جد پدری به حکم معافیت را پذیرفته و در خصوص الحاق مادر به حکم معافیت اختلافنظر جدی وجود دارد که نظر موافقین به الحاق منطقیتر بهنظر میرسد.