علی اصغر حاتمی؛ قادر شنیور
چکیده
چکیده
نکاح مسیار و نکاح دوستان از عقود نکاح نوینی هستند که در سالهای اخیر مطرح شدهاند و فقها و اندیشمندان معاصر پیرامون صحت و مشروعیت آنها اختلاف نظر دارند. در نکاح مسیار زن از حق نفقه، همخوابگی و سکونت مشترک با مرد صرفنظر میکند و مرد نیز ریاست چندانی بر وی ندارد. این نکاح در حال حاضر در کشورهای عربی حوزهی خلیج فارس و افغانستان ...
بیشتر
چکیده
نکاح مسیار و نکاح دوستان از عقود نکاح نوینی هستند که در سالهای اخیر مطرح شدهاند و فقها و اندیشمندان معاصر پیرامون صحت و مشروعیت آنها اختلاف نظر دارند. در نکاح مسیار زن از حق نفقه، همخوابگی و سکونت مشترک با مرد صرفنظر میکند و مرد نیز ریاست چندانی بر وی ندارد. این نکاح در حال حاضر در کشورهای عربی حوزهی خلیج فارس و افغانستان به شدت در حال گسترش است حتی سایتهایی نیز با عنوان مسیار وجود دارد که این نکاح را تبلیغ میکنند. اما نکاح دوستان نکاحی است که در آن دو دوست (پسر و دختر) به منظور مشروعیت بخشیدن به روابط فی مابین آن را منعقد میکنند و زوجه در منزل پدری خود باقی میماند. در این نوشتار، ابتدا نکاح های نوین معاصر را معرفی میکنیم؛ سپس اسباب پیدایش آنها را بر میشمریم و در نهایت مشروعیت، مزایا و معایب آنها را بررسی میکنیم.
محمدعلی خورسندیان؛ قادر شنیور
چکیده
چکیده
عقد مرکب عقدی است که از امتزاج و اختلاط عقود متعدد و مختلفی که استقلال خویش را از دست دادهاند و جمعاً ماهیت واحدی را تشکیل میدهند حاصل میگردد. در فقه اسلامی، فقها از عقودی همچون مضاربه، اجاره، مزارعه و . . . تحت عنوانی شبیه به عقد مرکب یاد کردهاند. پیرامون ماهیت حقوقی عقد مرکب اختلاف نظر وجود دارد و نظرات مختلفی از قبیل: ...
بیشتر
چکیده
عقد مرکب عقدی است که از امتزاج و اختلاط عقود متعدد و مختلفی که استقلال خویش را از دست دادهاند و جمعاً ماهیت واحدی را تشکیل میدهند حاصل میگردد. در فقه اسلامی، فقها از عقودی همچون مضاربه، اجاره، مزارعه و . . . تحت عنوانی شبیه به عقد مرکب یاد کردهاند. پیرامون ماهیت حقوقی عقد مرکب اختلاف نظر وجود دارد و نظرات مختلفی از قبیل: تحلیل در قالب عقد صلح، مستقل بودن این عقد، انحلال به عقود متعدد و تحلیل با توجه به اثر اصلی عقد، ابراز گردیده است. لیکن آن چه از جمیع جهات به نظر میرسد این است که این عقد را باید با توجه به اثر اصلی آن تحلیل نمود و اگر چنین امکانی وجود نداشته باشد عقدی عقلایی و نامعین است.
مصادیقی که به عنوان عقد مرکب مطرح شده، عقودی از قبیل: قرارداد مهمانسرا، استصناع، اجاره به شرط تملیک، مقاطعهکاری، کارت اعتباری و قرارداد انشعاب است. مطالعه در این عقود نشان میدهد که ترکیبی بودن عقود مذکور را به دشواری می-توان پذیرفت. این مقاله، مستقل بودن عقد استصناع واجاره اعمال بودن قرارداد انشعاب و ماهیت اجاره مقرون به شرط را برای اجاره به شزط تملیک و اجاره اشیاء را برای مهمانسرا پیشنهاد مینماید و برای پیمانکاری نیز قائل به اجاره اعمال یا عقد مستقل است و در هر حال، نظریه عقد مرکب را ناسازگار با حقوق اسلام و ایران میداند.