سید ابراهیم قدسی؛ سید ابراهیم قدسی؛ یاسر یحییزاده
چکیده
چکیده
حکم اصلی و اولی قتل عمد، قصاص است. یکی از استثنائات این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر است. در فقه و حقوق کیفری ایران این موضوع مورد عنایت قرار گرفته است و مادهی 220 قانون مجازات اسلامی به صراحت پدر و جد پدری را معاف از قصاص دانسته است. اینکه آیا این حکم مختص به پدر و جد پدری است و یا مادر را نیز در بر میگیرد محل اشکال و اختلاف است. ...
بیشتر
چکیده
حکم اصلی و اولی قتل عمد، قصاص است. یکی از استثنائات این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر است. در فقه و حقوق کیفری ایران این موضوع مورد عنایت قرار گرفته است و مادهی 220 قانون مجازات اسلامی به صراحت پدر و جد پدری را معاف از قصاص دانسته است. اینکه آیا این حکم مختص به پدر و جد پدری است و یا مادر را نیز در بر میگیرد محل اشکال و اختلاف است. در حقوق کیفری ایران ارکان تشکیل دهندهی این نهاد عنصر قانونی، مادی و معنوی است. در خصوص مبانی حکم معافیت پدر از قصاص دو نظر مختلف وجود دارد که استدلال گروه موافقین به معافیت قویتر و مستدلتر میباشد.
در فقه امامیه برای معافیت پدر از قصاص در قتل عمدی فرزند به ادلهی الف) کتاب ب) روایات ج) کلمات فقها استناد شده است و در این خصوص اتفاقنظر وجود دارد. اینکه آیا جد پدری و مادر نیز به حکم معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند ملحق میشوند یا خیر؟ میان فقها اختلافنظر وجود دارد اکثریت قریب به اتفاق فقها الحاق جد پدری به حکم معافیت را پذیرفته و در خصوص الحاق مادر به حکم معافیت اختلافنظر جدی وجود دارد که نظر موافقین به الحاق منطقیتر بهنظر میرسد.